CIASTO CYTRYNOWE

Ciasto to jest nie tylko pyszne, ale i orzeźwiające. Doskonale łączy słodycz z kwaskowatą nutą kremu

dodany przez: a_g_n_i_e_s_z_k_a

ciasto z owocami Desery

Czas przygotowania:
45min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)


Składniki:

  • BISZKOPT:
  • - 7 CAŁYCH JAJEK
  • - 21 DAG CUKRU
  • - 21 DAG MĄKI
  • - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • KREM CYTRYNOWY:
  • - 1,5 SZKLANKI CUKRU
  • - 1,5 SZKLANKI WODY
  • - 3 JAJKA
  • - 7,5 DAG. MASŁA
  • - 3 CYTRYNY
  • - 3 ŁYŻECZKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT:
  • Jajka wbijamy do miski i razem z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i pieczemy w temp. 180 st.C przez 15-20 min. Po upieczeniu biszkopt przecinamy nitką wzdłuż na dwie części.
  • KREM CYTRYNOWY:
  • Jajka wbijamy do garnka i roztrzepujemy dobrze mikserem. Następnie dolewamy wodę, dodajemy skórkę startą z 1-2 cytryn, sok z 3 cytryn, cukier, makę ziemniaczaną i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. ciągla mieszając (nie można dopuścić, aby się przypaliło). Gotową masę przekładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na koniec ciasto lukrujemy i ewentualnie zdobimy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy