Ciasto cytrynowe

ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne w smaku mocno cytrynowe, wręcz orzeźwiające

ciasto z owocamiciasto cytrynoweDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • •4 całe jajka
  • •250 g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)
  • •250 g cukru
  • •300 g mąki
  • •2 łyżki jogurtu naturalnego
  • •2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • •sok z 1 cytryny
  • •skórka starta z 1 cytryny
  • Składniki na polewę jogurtową:
  • •150 ml wody
  • •50 g cukru
  • •2 łyżki jogurtu
  • •2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać miękką margarynę, następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, jogurt, dolać sok z cytryny i na wolnych obrotach miksera wymieszać wszystkie składniki.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C, formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto, piec ok. 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem suchość ciasta przed wyjęciem.
  • Podczas pieczenia ciasta mamy czas na przygotowanie polewy jogurtowej, wodę zagotować z cukrem i z sokiem cytrynowym, pogotować do odparowania połowy, powstały gorący syrop połączyć z jogurtem i polać przestudzone ciasto. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy