Ciasto cynamonowo-porzeczkowe z bezą

To ciasto w zimie przypomina nam o lecie. Wyrazisty leśny smak porzeczek idealnie komponuje się z lekką jak chmurka słodką bezą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta beza

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • 12 dag masła, pokrojonego na małe kawałki + do formy
  • 6 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 18 dag mąki + do formy
  • łyżeczka cynamonu
  • 15 dag dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 białka jajek, schłodzone
  • 9 dag cukru, stopione na syrop z 9 łyżkami wody
  • 10 dag migdałów, podprażonych, posiekanych

Sposób przygotowania:

Ciasto cynamonowo-porzeczkowe z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło łączymy z cukrem, solą i żółtkiem. Dodajemy mąkę z cynamonem i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy płaski placek, owijamy folią i schładzamy ciasto przez 1 godz.
  • Kruche ciasto krótko ugniatamy i rozciągamy lub rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką powierzchni do rozmiaru 28 x 30 cm. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10–12 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż się lekko zezłoci. Odstawiamy, aby nieco ostygło.
  • Ciasto równomiernie pokrywamy warstwą dżemu z czerwonej porzeczki. Białka ubijamy z solą, aż będą sztywne, powoli wlewamy syrop i ubijamy lśniącą bezę. Na cieście posmarowanym dżemem rozprowadzamy migdały i równomiernie przykrywamy ubitą pianą.
  • Pieczemy 12–15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Studzimy. Kroimy ostrym cienkim nożem w kształt rombów. Jako ciastka możemy je przechować, przełożone pergaminem, w blaszanym pudełku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy