CIASTO CHAŁWOWE

hmmmmmm, po prostu "niebo w gębie"..!!!

Deserybudynie

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.38 z 171 głosów)

Składniki:

  • NA BISZKOPT:
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 3 budynie czekoladowe ( bez cukru)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • KREM CHAŁWOWY:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem lub jeśli bez cukru to 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 1 i 0,5 kostki masła
  • POSYPKA:
  • duża garść orzechów laskowych
  • 1 "Grzesiek" czekoladowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pieczemy biszkopt:
  • Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier plus cukier waniliowy- następnie wrzucamy po jednym żółtku.Na koniec wszystkie inne sypkie składniki - budynie , proszek do pieczenia i mąkę.Wszystko delikatnie wymieszać ( może być mikser, ale na małych obrotach).Piec w tortownicy 24 cm w temp.180 st. C przez ok.30 min.Wystudzić.
  • Krem chałwowy:
  • Z mleka, 2 budyniów śmietankowych oraz mąki ziemniaczanej ugotować budyń- jest dość gęsty- do gorącej masy dodać pokruszoną chałwę -100g. Zmiksować. Wystudzić.
  • Masło zmiksować- pokruszyć do niego 200g chałwy, zmiksować. Następnie dodawać po 1 łyżce wystudzoną masę budyniową.
  • W międzyczasie zrobić posypkę: w blenderze zmiksować orzechy z 1 Grześkiem.
  • Biszkopt przeciąć na pół, przełożyć masą, zostawić tyle, aby starczyło na wierzch i boki.
  • Całość obsypać posypką. Zostawić na kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy