Ciasto chałwowe

To było pierwsze ciasto upieczone przeze mnie;)

Deserybudynie

Czas przygotowania:
65 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 6 jajek,
  • szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka mąki,
  • 3 budynie czekoladowe.
  • KREM:
  • 2 budynie waniliowe lub karmelowe,
  • 3 szkl. mleka,
  • kost. margaryny,
  • 30 dag chałwy waniliowej.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i budynie. Piec 35-40 min w 180st.
  • 2. Budynie ugotować na mleku, przestudzić. Margarynę utrzeć, dodawać na przemian budyń i pokruszoną chałwę. 2/3 kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na wierzchu. Posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy