CIASTO CHAŁWOWE

PYSZNE CIASTO CHAŁWOWE

Desery

Czas przygotowania:
55 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 197 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szk. cukru,
  • 1/2 szk. mąki tortowej,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu (na dużą tortownicę).
  • KREM:
  • 1 kostka margaryny Kasa,
  • 1/2 szk. wody przygotowanej schłodzonej,
  • 1 1/2 szk. mleka w proszku,
  • 300 g. chałwy ( waniliowej lub sezamowej).
  • DODATKOWO do przybrania:
  • powidła śliwkowe
  • obrany słonecznik lub sezam

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • WYKONANIE KREMU: Margarynę utrzeć na gładką masę, dodoać wody i po trochę dodawać mleka w proszku. Na koniec dodać rozgniecioną/pokruszoną chałwę i utrzec wszystko na jednolita masę.
  • WYKONANIE BISZKOPTU: Przez 15 min. ubijać mikserem całe jajka z cukrem, następnie zmieszać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i dodać olej i ocet delikatnie wymieszać. Piec przez 25-30 min. w temperaturze 180*C.
  • Upieczony biszkopt przekroić na pół, posmarować powidłami przykryć połową kremu na to dać 2 połówkę biszkoptu znów posmarować powidłami i przykryć kremem. Wierzch ciasta posypać słonecznikiem(uprażonym na suchej patelni) lub sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy