Ciasto budyniowo-krówkowe

Pyszne ciasto budynowe-krówkowe zadowoli każdego smakosza i co najważniejsze łatwo je przyrządzić!

Ciastaciasto krówkaDeserybudynie

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 186 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 8 jaj
  • 1szkl cukru
  • 1 szkl mąki+0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie wniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej+1 łyżka ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • MASA KRÓWKOWA
  • 1 puszka masy krówkowej
  • BITA ŚMIETANA
  • 2 śnieżki+mleko
  • 1 galaretka cytrynowa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: Ubić białka z cukrem na sztywną masę, dodać żółtka i połączyć to z resztą składników.
  • Masa budyniowa: budyń i mąkę rozpuścić w mleku i ugotowac. Do gorącej masy dodać margarynę i mieszać łyżka do jej całkowitego rozpuszczenia.
  • Bita śmietana: ubić śnieżkę z mlekiem, na koniec wlać rozpuszczoną w 1/2 szkl wody galaretkę. Wymieszać.
  • Biszkopt piec ok. 30 min w temperaturze 180st. Upieczone ciasto podzielić na 3 części i przekładać kolejno: ciasto-masa budyniowa-ciasto-krówka-ciasto-bita śmietana.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy