Ciasto budyniowe

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 360 kcal Składniki na 12 porcji

Deserybudynie

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
360.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.56 z 161 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • szklanka (20 dag) mąki
  • szklanka (20 dag) cukru
  • 3 jajka
  • tabliczka deserowej czekolady
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do blachy
  • Krem:
  • torebka budyniu śmietankowego WINIARY
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Do Dekoracji:
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać stopioną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Blachę natłuścić, oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 30 min w temp. 180°C. Wyjąć z formy, przekroić na dwie warstwy.
  • Krem: budyń ugotować w 1 i 1/2 szklanki mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając po łyżce budyniu.
  • Orzechy posiekać. Masło stopić. Dodać cukier, lekko skarmelizować. Wsypać orzechy, zrumienić. Masę wylać na natłuszczoną folię aluminiową. Ostudzić, pokruszyć.
  • Ciasto posmarować 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą ciasta. Rozsmarować resztę kremu, posypać krokantem orzechowym.

Kalorie: 360.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy