Ciasto budyniowe z bezami

Przepis idealny na specjalne okazje.

Deserybezakrówki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 186 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • * 4 jajka
  • * 3/4 szklanki cukru
  • * 3/4 szklanki mąki
  • * 1,5 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • * 1 tabliczka czekolady deserowej
  • KREM:
  • * 2 szklanki mleka
  • * 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • * 3 żółtka
  • * 1/2 szklanki cukru
  • * 1 kostka margaryny
  • POLEWA:
  • * 2 łyżki margaryny
  • *25 dag kruchych krówek
  • PONADTO:
  • 2 opakowania małych bez

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ubijamy pianę z 4 białek, a następnie ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy.
  • Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy 30 minut.
  • Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy.
  • Krówki i margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Lekko studzimy i polewamy bezy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy