Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką

Proste ciasto bez pieczenia z herbatnikami oraz z winogronami i galaretką. Owocowo-budyniowe ciasto bez pieczenia na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Dodany przez:

Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • 6 paczek herbatników po 50 gram każda
  • 0,75 litra mleka
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem na 1/2 litra mleka każdy
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (75 gram)
  • winogrono zielone i czerwone
  • 4 kostki startej czekolady

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki. Budynie ugotować na mleku. Lekko przestudzić i większą część wyłożyć na herbatniki, następnie znów ułożyć warstwę herbatników.
  2. Wylać resztę budyniu i wstawić do lodówki aż budyń zastygnie, winogrono przekroić na pół, wyjąć pestki i układać na budyniu.
  3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wystudzić, gdy zacznie gęstnieć polewać delikatnie łyżką na winogrono, aż do wyczerpania. Wstawić na kilka godzin do lodówki aż ciasto zastygnie, przed podaniem posypać startą czekoladą.
  4. Ciasto bez pieczenia z herbatnikami kroić maczając nóż w wrzącej wodzie.
  5. Smacznego.
owoce deser ciasto budyń ciasto bez pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze