CIASTO BUDYNIOWE

SZYBKIE CIASTO BUDYNIOWE

CiastabiszkoptDeserybudyniepolewa

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 146 głosów)

Składniki:

  • Na biszkopt:
  • ---------------------
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • --------------
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 l mleka
  • 1/2 kostki masła lub Kasi
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa
  • -----------------
  • 10 dkg (1/2 szkl.cukru)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • DO CIASTA 1 DŻEM WIŚNIOWY LUB TRUSKAWKOWY

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • BISZKOPT
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito) i lekko łączymy składniki. Pieczemy ok.35 minut w temp. 180 stopni.
  • MASA
  • W 1/3 litra mleka gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. Ucieramy masło i po jednej łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy, aby masło połączyło się z budyniem na jednolitą masę.
  • POLEWA
  • Składniki rozpuszczamy na małym ogniu, chwilkę gotujemy.
  • UPIECZONY I WYSTUDZONY BISZKOPT PRZEKRAWAMY NA TRZY CZĘŚCI. BISZKOPT MOŻEMY NASĄCZYĆ, ABY NIE BYŁ ZA SUCHY. PIERWSZY SMARUJEMY DŻEMEM, NA TO SMARUJEMY 1/2 MASY. PRZYKRYWAMY DRUGIM PLACKIEM I ZNÓW DAJEMY MASĘ. PRZYKRYWAMY OSTATNIM PLACKIEM I POLEWAMY SCHŁODZONĄ POLEWĄ. MOŻNA UDEKOROWAĆ KOLOROWĄ POSYPKĄ.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy