Ciasto biszkoptowe pomazane

Lekkie smaczne ciasto.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy(podwójna porcja)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,najlepiej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Składniki do przełożenia
  • 1 szklanka mleka
  • 4 galaretki truskawkowe lub dowolny smak
  • 7 szklanek wrzącej wody
  • 2 śmietanki śnieżki straciatella
  • 1 łyżka kakao
  • 4 kostki czekolady z orzechami

Przygotowanie

  1. Wystudzony biszkopt,przekroić na 3 krążki,wcześniej galaretki rozpuścić w 7 szklankach wrzącej wody,wystudzić ,dobrze tężejącą galaretkę podzielić na pół.
  2. Spód ciasta włożyć do tortownicy,wylać połowę galaretki,przykryć drugim krążkiem,na to wylać drugą część galaretki i przykryć ostatnim krążkiem.
  3. Do wysokiego naczynia wlać 1 szklankę zimnego mleka,wsypać śnieżki ,ubić dobrze na bardzo sztywną masę,pod koniec dodać 1 łyżkę kakao,wierzch ciasta pomazać ubitą masą,posypać tartą czekoladą ,odstawić do lodówki na 3 godziny .
deser ciasto biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze