Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion - na świąteczne menu i nie tylko. To pyszne ciasto doskonale smakuje do kawy.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 litr mleka
  • 250 gram masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • RYŻ:
  • 100 gram ryżu preparowanego
  • 1 puszka masy krówkowej
  • PONCZ:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 soku z cytryny
  • 150 gram orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać żółtka. Ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąki do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.
  2. MASA: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1 litrze mleka. Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny w misce zmiksować masło z sokiem z cytryny. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Dobrze razem wymieszać.
  3. RYŻ: Masę krówkową przełożyć do garnka. Podgrzać. Wsypać ryż i dokładnie razem wymieszać.
  4. PONCZ: Składniki na poncz razem wymieszać.
  5. Spód biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić go ponczem. Wyłożyć ryż preparowany wymieszany z masą krówkową. Wyrównać. Na ryż wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Na to dać drugą część biszkoptu. Skropić ponczem. Posmarować resztą kremu budyniowego i na wierzchu posypać solonymi orzeszkami ziemnymi.
  6. Odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc.

Wskazówki

Zobacz też: proste ciasto z owocami

ciasto bez pieczenia ryż preparowany lion ciasto lion
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy