Ciasto "balowe"

Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza drugiego dnia. Słone krakersy równoważą słodycz karmelu.

biszkoptciasto krówkaDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Składniki:

  • MASA:
  • 2 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 3-4 żółtka
  • ¾ szklanki mąki
  • ORAZ:
  • ½ l śmietany 36%
  • 2 "śmietan-fixy" lub żelatyna
  • 2 łyżki cukru pudru
  • paczka herbatników (około 250g)
  • paczka krakersów
  • puszka gotowej masy krówkowej
  • Jasny biszkopt z ulubionego przepisu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Upiec jasny biszkopt.
  • Przygotowanie masy budyniowej: W szklance mleka rozpuścić mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka, wlać rozrobiony płyn, mieszać do zgęstnienia. Po przestudzeniu, utrzeć z miękkim masłem.
  • Przygotowanie masy śmietanowej: śmietanę ubić, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem lub roztopioną żelatynę.
  • Na wystudzony biszkopt wyłożyć:
  • letnią masę budyniową,
  • herbatniki,
  • masę karmelową
  • krakersy,
  • śmietanę.
  • Odstawić w chodne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy