Ciasto "balowe"

Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza drugiego dnia. Słone krakersy równoważą słodycz karmelu.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 6 głosów)

Składniki

  • MASA:
  • 2 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 3-4 żółtka
  • ¾ szklanki mąki
  • ORAZ:
  • ½ l śmietany 36%
  • 2 "śmietan-fixy" lub żelatyna
  • 2 łyżki cukru pudru
  • paczka herbatników (około 250g)
  • paczka krakersów
  • puszka gotowej masy krówkowej
  • Jasny biszkopt z ulubionego przepisu

Przygotowanie

  1. Upiec jasny biszkopt.
  2. Przygotowanie masy budyniowej: W szklance mleka rozpuścić mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka, wlać rozrobiony płyn, mieszać do zgęstnienia. Po przestudzeniu, utrzeć z miękkim masłem.
  3. Przygotowanie masy śmietanowej: śmietanę ubić, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem lub roztopioną żelatynę.
  4. Na wystudzony biszkopt wyłożyć:
  5. letnią masę budyniową,
  6. herbatniki,
  7. masę karmelową
  8. krakersy,
  9. śmietanę.
  10. Odstawić w chodne miejsce.
deser biszkopt śmietana krówka herbatnik balowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze