Ciasto Balowe

Ciasto balowe to pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3-BIT.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g miękkiego masła
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixsy
  • starta czekolada do posypania
  • Dodatkowo:
  • 200 g herbatników
  • 120 g krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 12-15 minut. Gotowy biszkopt wystudzić.
  2. Krem budyniowy: Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie dodać szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek wymieszanych z mlekiem dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zawiesinę i ugotować budyń. Budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.
  3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno i utrwalić śmietan fixsami. Do śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny (1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody).
  4. Złożenie ciasta: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście minut do gorącej wody lub postawić obok grzejnika. Na masie kajmakowej ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę śmietankową. Całość posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby całość stężała, a ciastka zmiękły.

Wskazówki

Zobacz też: proste ciasto z owocami

bita śmietana ciasto balowe ciasto 3 bit
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze