Ciasto bakaliowe

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 510 kcal Składniki na 2 keksówki

Desery

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
510 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Składniki:

  • puszka doprawionego maku (ok. 1 kg)
  • po 5 dag migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka spirytusu
  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 4 jajka
  • 25 dag masła
  • czubata szklanka (25 dag) cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • tłuszcz do formy
  • LUKIER:
  • 3/4 szklanki (15 dag) cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • kropla olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej. Wbić całe jajka, dodać miód,
  • wlać łyżkę spirytusu i wymieszać.
  • Ciasto: masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
  • Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką kłaść masę makową. Gdy zapadnie się w ciasto, naciągnąć je na mak po brzegach, by był przykryty. Piec około godziny w temperaturze 180°C.
  • Lukier: z podanych składników utrzeć lukier tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Polać nim wystudzone ciasto. Wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.

Kalorie: 510

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy