Ciasto Ambasador

Ciasto idealne na różne okazje. Bardzo efektowne i smaczne.

CiastaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 174 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 1szkl mąki tortowej
  • 6jaj
  • 1szkl cukru
  • 1kisiel cytrynowy(na 3/4 wody)
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2masła (roślinne+zwykłe)
  • 1,5szkl cukry
  • 7żółtek
  • 1szkl mleka i 3szkl mleka(zagotować)
  • 2budynie waniliowe (na 1/2litra mleka)-dodać 1łyżeczkę mąki ziemiaczanej
  • 2-3łyżki kakao
  • 1gorzka czekolada
  • 10dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 1puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt:
  • Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, kisiel,proszek do pieczenia,lekko mieszać ciasto.
  • Piec ok 40min w temp. 180stopni C
  • Masa:
  • 3szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozetrzeć żółtka w szklance mleka i wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Budyń zagotować i ostudzić. Masło utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po łyżeczce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki, 1/2tabliczke czekolady drobno pokrojonej. Do drugiej pokrojone brzoskwinie i orzechy.
  • Biszkopt przekroić na pół, a następnie nasączyć syropem z brzoskwiń. Przełoży- masa ciemna pomiędzy przedzielonym biszkoptem; masa jasna u góry-posypać ją wcześniej utartą gorzką czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy