ciastka_z_dziurka_i_bialym_lukrem

Ciastka z dziurką i białym lukrem

Ocena:

4.54 (173)

  • 48 godz. 0 min.
pyszne ciasteczka na święta

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 dag drożdży
  • 2 jaja
  • Lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • dżem lub powidło

Ciastka z dziurką i białym lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać 1 jajko całe i z drugiego żółtko utarte z drożdżami. Połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać kółka, w połowie kółeczek zrobić dziurkę. Piec w gorącym piekarniku ok. 10 minut.
  • Lukier:
  • Wszystkie składniki ucierać w makutrze (lub w mikserze) tak długo, aż zrobi się gęsta biała masa. Posmarować ciastka i zostawić do drugiego dnia.
  • Całe ciastka posmarować dżemem lub powidłem i przykryć drugim ciastkiem z dziurką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne