Ciastka amoniaczki

Ocena:

4.41 (166)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciastka amoniaczki to tradycyjne, polskie ciastka, znane głównie na Mazowszu i Podlasiu. Ciastka amoniaczki zawdzięczają swoją nazwę i wyjątkową chrupkość węglanowi amonu, czyli amoniakowi spożywczemu. Nie ma on wpływu na smak wypieków, za to sprawia, że ciastka są bardzo lekkie i zachowują pierwotny kształt. Oto nasz przepis na amoniaczki.

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • żółtko  2 szt.

  • margaryna  1 kostek

  • mąka krupczatka  600 g

  • cukier  1 szklanka

  • amoniak  2 łyżeczki

  • śmietana  2 łyżki stołowe

Ciastka amoniaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mąkę krupczatkę przesiewamy przez sitko. Wysypujemy ją na stolnicę lub blat, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jedno całe jajko oraz dodajemy dwa żółtka. Następnie dodajemy cukier i pokrojoną w kostki margarynę. Amoniak parzymy 2 łyżkami gorącej wody. Dodajemy śmietanę i dokładnie, sprawnymi ruchami wyrabiamy ciasto. Ciasto po ugnieceniu powinno być sprężyste, spulchnione i łatwo odklejać się od dłoni. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.

    amoniaczki-przepis
  • Krok 2:

    Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach. Ciastka amoniaczki układamy na blaszce posmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem z jaja kurzego i posypujemy cukrem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.

    amoniaczki-przygotowanie

Porady

  • Ciastka amoniaczki możemy upiec od razu po wyrobieniu ciasta bądź na drugi dzień. Wówczas wyrobione ciasto na amoniaczki należy szczelnie owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.
  • Tradycyjne amoniaczki to najczęściej ciastka w kształcie kwiatów bądź koła. Każdy kształt foremki będzie tak samo dobry, ponieważ dzięki amoniakowi ciastka nie odkształcają się podczas pieczenia.
  • Amoniaczki od razu po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miały wyczuwalny zapach amoniaku. Po ostygnięciu zapach się ulotni, a amoniaczki nabiorą słodkiego, maślanego smaku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjne ciastka amoniaczki - mazowiecki produkt regionalny

Amoniaczki w 2017 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Najbardziej znane są na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Ich historia wiąże się z tradycyjnym wypiekiem chleba - ciastka amoniaczki przygotowywano wtedy, kiedy piec był jeszcze nagrzany po wypieku bochenków. Ciastka amoniaczki są bardzo podobne do klasycznych ciastek kruchych. Różnią się tak naprawdę jedynie dodatkiem amoniaku. Jest to jednak składnik szczególny, ponieważ to właśnie dzięki niemu ciastka amoniaczki są tak lekkie i chrupiące jednocześnie. 

Amoniaczki - przepis

Jak zrobić ciastka amoniaczki? Tradycyjny przepis na ciasteczka jest bardzo podobny do przepisu na ciastka kruche, jednak istotnym składnikiem jest amoniak spożywczy. Do dekoracji wystarczy cukier puder. Ciastka amoniaczki możesz także polać polewą czekoladową lub - przed wstawieniem do piekarnika - "wgnieść" w nie kryształki cukru.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne