Cynamonowe ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Idą Święta. Przygotowuję 3/4 szklanki suszonych żurawin, półtorej szklanki płatków owsianych, masło, jajko, zapach waniliowy, cynamon, sodę, około 160g czekolady, max 3/4 szklanki cukru. Masło ucieram z cukrem na jednolitą masę. Dodaję jajo, pół łyżeczki wanilii i dobrze ubijam. Przygotowuję szklankę mąki i sól. Do dobrze utartego ciasta dodaję szczyptę soli, szklankę mąki, łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki sody. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Do wymieszanej masy wsypuję 3/4 szklanki suszonych żurawin i półtorej szklanki płatków owsianych. Blachę wykładam ulubionym brązowym papierem do pieczenia. Ścieramy czekoladę lub łamiemy na kawałki. Ja wybrałam tarkę z dużymi oczkami. Mieszam i dodaję wcześniej przygotowaną czekoladę. Znów mieszam i masa do lepienia ciastek gotowa. Z masy lepię placki, gwiazdki lub co mi tam przyjdzie do głowy i układam w odstępach 2-3 cm. Trzeba pamiętać, że ciastka podczas pieczenia rosną i jeżeli nie zachowamy odległości to się posklejają. Pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystygnięcia. I ciastka gotowe. Idealne na wieczorne świąteczne śpiewanie kolęd.