Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ocena:

4.44 (145)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasto francuskie ze szpinakiem to pyszny i pożywny przepis, który świetnie sprawdzi się jako lekki lunch do pracy lub szybka przekąska między posiłkami. Wygodna forma i niewielkie rozmiary sprawiają, że to idealna przystawka na jeden kęs, więc będzie też dobrym wyborem jako poczęstunek na imprezę. Aby je zrobić, potrzebujemy tylko kilku składników, a samo przygotowanie dosłownie chwilę. Zobaczcie, jak zrobić szpinak w cieście francuskim.

Składniki:

  • ciasto francuskie  275 g

  • szpinak  300 g

  • feta  150 g

  • masło  20 g

  • czosnek  2 ząbki

  • żółtko  1 szt.

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Ciasto francuskie ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używamy mrożonego ciasta francuskiego, to wyjmujemy je wcześniej do rozmrożenia. 

  • Krok 2:

    Szpinak: liście myjemy i osuszamy, a następnie podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Gotowy szpinak odstawiamy do ostygnięcia i odciskamy go z nadmiaru wody.

  • Krok 3:

    Lepienie: arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 8 równych kwadratów. Na każdym układamy porcję odciśniętego szpinaku i pokruszony ser feta. Zlepiamy ciasto w rożki.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto francuskie ze szpinakiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy przez około 20 minut.

Porady

  • Do przygotowania przekąski w cieście francuskim możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Wykorzystując zamrożone liście, należy jednak mocno odcisnąć je z wody, przed wrzuceniem na patelnię. W przeciwnym razie sakiewki w ciasta francuskiego ze szpinakiem nie wyjdą chrupiące, tylko wilgotne.
  • Zamiast sera feta można użyć twaróg. To równie pyszny, a przy tym nieco mniej kaloryczny wariant tej przystawki. Z kolei w wersji wegańskiej sprawdzi się naturalne lub wędzone tofu. 
  • Jeśli nie przepadamy za gotowym ciastem francuskim, możemy je przygotować samodzielnie. Z pewnością będzie zdrowsze i smaczniejsze, jednak jest dość pracochłonne i polega na przekładaniu na przemian wielu warstw ciasta i masła. 
  • Sakiewki w cieście francuskim ze szpinakiem możemy posypać przed pieczeniem sezamem, czarnuszką bądź ulubionymi ziarnami. Smacznym dodatkiem na wierzch pasztecików będzie też tarty żółty ser. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto francuskie ze szpinakiem - dodatki 

Farsz ze szpinaku można urozmaicić ulubionymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Najczęściej spotykamy go w towarzystwie suszonych pomidorów, oliwek lub kaparów, ale możliwości jest znacznie więcej. Mięsożercom z pewnością posmakuje ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem. To bardzo dobry pomysł na mięso, gdyż zarówno indyk, wołowina, jak i kurczak w cieście francuskim wychodzą wyjątkowo soczyste i delikatne. Zamiast drobiu, do nadzienia warto też dorzucić wędzony boczek lub chorizo. Z kolei miłośników ryb zachwyci łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Smacznym dodatkiem będą też podsmażone na maśle kurki lub pieczarki.

Jak podawać przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem doskonale smakują solo, ale jeśli chcemy stworzyć z nich pełne danie, warto podać je do zupy. Najlepiej komponują się z barszczem czerwonym, grzybową lub kremem z dyni. Innym pomysłem na serwowanie tego dania może być dodatek rozmaitych sosów. Przekąska z ciasta francuskiego ze szpinakiem najlepiej komponuje się z salsą, guacamole, sosem czosnkowym lub greckimi tzatzikami

Jak uformować paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem można przygotowywać na wiele różnych sposobów. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy przepisy na kieszonki, koperty, rożki czy sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Prostym, a jednocześnie bardzo efektownym pomysłem na jest także rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Takie danie świetnie sprawdzi się na elegancki obiad rodzinny dla większej ilości osób. Jeśli natomiast przygotowujecie poczęstunek na imprezę, taki rulon wystarczy pokroić w plasterki i mamy gotowe urocze ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i nie tylko

Ciasto francuskie cieszy się ogromną popularnością, ponieważ da się z niego zrobić naprawdę wiele różnego rodzaju potraw, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Arkusz gotowego mrożonego ciasta można dostać w każdym większym sklepie, więc wyczarowanie takich pyszności zajmuje dosłownie chwilę. Nadzienie do ciasta francuskiego, można przyrządzić z tego, co akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się tu szynka, ser, filet z kurczaka, mięso mielone, a także różne warzywa, takie jak papryka, kukurydza, szpinak czy też pomidor. Pyszną przekąską są także parówki z ciasta francuskiego. Z kolei w wersji na słodko, do ciasta możemy włożyć wszelkiego rodzaju owoce, zarówno świeże, jak i mrożone i suszone. Szczególnie polecamy jabłka w cieście francuskimDoskonałym nadzieniem do ciasta będą też dżemy, konfitury, masło orzechowe, kajmak czy kawałki czekolady.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne