Ciastka faworkowe

Przepis na ciastka faworkowe o smaku cytrynowym

ciastkafaworki

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • skórka starta z cytryny
  • 1–2 łyżki mleka
  • łyżka destylatu śliwkowego lub wiśniowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, jajka i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy ciasto, dodajemy startą skórkę z cytryny, mleko i alkohol, dalej zagniatamy – ciasto powinno być dość suche i zwarte. Rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1/2 cm. Za pomocą radełka wycinamy ząbkowane kwadraty o 5-cm boku.
  • Olej rozgrzewamy we frytkownicy lub głębokim garnku, smażymy w nim ciastka. Wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy się zezłocą. Osączamy i posypujemy cukrem pudrem

Porady

Zobacz też: ciastka na patyku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy