Ciasteczka z gałką i cynamonem

Pyszne

Deseryciastka

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • 125 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Oraz
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W misce zmiksować miękkie masło z cukrem. Wbić jajko i zmiksować, aż składniki się dobrze połączą.
  • W osobnym naczyniu zmieszać: mąkę, sól, proszek i gałkę muszkatołową. Wsypać do pierwszej miski i zmiksować na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Następnie łyżeczką nabierać porcje masy i formować kuleczki. Na talerzu wymieszać cukier puder i cynamon. Obtaczać w tym kuleczki.
  • Układać na blasze i spłaszczać delikatnie łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
  • Moje ulubione ‘przedświąteczne’ ciasteczka z cynamonem i gałką muszkatołową
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Kruche ciasteczka z cynamonem
smacznie

ola83

Kruche ciasteczka z cynamonem