Ciasteczka korzenne

Korzenne, kruche i rozpływające się w ustach. Idealne gdy w lodówce hula wiatr!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 100 g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przypraw korzennych do ciasteczek lub do piernika

Przygotowanie

  1. Masło wrzucamy do malaksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy przyprawy i mąkę. Krótko miksujemy do połączenia składników. Wyciągamy ciasto, formujemy rulonik pakując w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki grubości 5-7 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo się trochę rozleją. Pieczemy ok. 10 minut i studzimy na kratce.
przekąska deser ciasteczka ciastka kruche ciastka ciastka maślane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze