Ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Przepis pochodzi stad: www.kuchennie.wordpress.com

Deseryciastka

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.38 z 168 głosów)

Składniki:

  • -50g miekkiego masla;
  • -1 jajko;
  • -1/4 szklanki cukru;
  • -skorka starta z 1 cytryny - u mnie: lyzeczka olejku;
  • -3/4 szklanki maki pelnoziarnistej - u mnie: zwykla, biala;
  • -1 lyzeczka proszku do pieczenia;
  • -szczypta soli;
  • -1/2 szklanki wiorkow kokosowych + garsc do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszaj w misce maslo, cukier, jajko i skorke z cytryny-ja mikserem. W drugiej misce wymieszaj make, proszek i sol. Dodaj suche skladniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokladnie. Dodaj wiorki kokosowe. Zrob z ciasta kulke, owin folia i wloz do lodowki na okolo 30min., zeby ciasto bylo twardsze i dawalo sie formowac. Rozgrzej piekarnik do 150stC. Wyloz blache papierem do pieczenia. Rob z ciasta male kulki wielkosci wisienek (u mnie wieksze, raczej orzecha wloskiego). Obtaczaj je w wiorkach i ukladaj na blasze. Piecz okolo 18min. Zostaw odstepy pomiedzy ciasteczkami - rosna i 'splaszczaja sie'.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy