Ciasteczka z masą kawową i waniliową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. CIASTO:Mąkę z margaryną wyrobic nożem,dodac żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyc do lodówki na 2 godziny.Wyjąć rozwałkować cienko 2-3mm.Wykrawac okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasyczne literatki.
2. LUKIER:Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa.Posmarować nią ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 około 15-20 minut,aż lukier się zrumieni.Wyjąc poczekac aż wystygną.
3. MASA KAWOWA:Żółtka utrzec z cukrem,dodac mąkę i suchą kawę rozpuszczalną.3/4 szklanki mleka zagotowac,dodac dobrze roztrzepaną masę i ugotowac budyń.Margarynę utrzec dodając stopniowo przestudzony budyn.
4. MASA WANILIOWA:Cukier waniliowy dodać do mleka.Podgrzewac na małym ogniu aż wanilia się rozpuści.Żółtka utrzec z cukrem na jasny krem.Wmiksowac mąkę.Gorące mleko wlewac cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując.Przelać do garnka po mleku i podgrzewać aż krem zgęstnieje.Ostudzić
5. Każde ciasteczko po stronie bez lukru smarowac kreme kawowym i skleic drugim ciastkiem lukrem na zewnatrz.Posmarować boki krem kawowym i obtoczyc w kokosie.Tak samo postąpic przy masie waniliowej tylko obtaczamy w orzechach.