ciasteczka_z_masa_kawowa_i_waniliowa

Ciasteczka z masą kawową i waniliową

Ocena:

4.46 (179)

  • 2 godz. 0 min.
Smaczne....

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • mąka 400 g
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietana 1 łyżka
  • Masa kawowa:
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • mleko 3/4 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • MASA WANILIOWA:,
  • mleko 500 ml
  • cukier waniliowy 2 sztuki
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 70 g
  • mąka 4 łyżki
  • Lukier:
  • białka, 2 sztuki
  • cukier puder 200 g
  • Dodatki:,
  • orzechy zmielone 10 dag
  • wiórki kokosowe 10 dag

Ciasteczka z masą kawową i waniliową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. CIASTO:Mąkę z margaryną wyrobic nożem,dodac żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyc do lodówki na 2 godziny.Wyjąć rozwałkować cienko 2-3mm.Wykrawac okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasyczne literatki.
  • 2. LUKIER:Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa.Posmarować nią ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 około 15-20 minut,aż lukier się zrumieni.Wyjąc poczekac aż wystygną.
  • 3. MASA KAWOWA:Żółtka utrzec z cukrem,dodac mąkę i suchą kawę rozpuszczalną.3/4 szklanki mleka zagotowac,dodac dobrze roztrzepaną masę i ugotowac budyń.Margarynę utrzec dodając stopniowo przestudzony budyn.
  • 4. MASA WANILIOWA:Cukier waniliowy dodać do mleka.Podgrzewac na małym ogniu aż wanilia się rozpuści.Żółtka utrzec z cukrem na jasny krem.Wmiksowac mąkę.Gorące mleko wlewac cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując.Przelać do garnka po mleku i podgrzewać aż krem zgęstnieje.Ostudzić
  • 5. Każde ciasteczko po stronie bez lukru smarowac kreme kawowym i skleic drugim ciastkiem lukrem na zewnatrz.Posmarować boki krem kawowym i obtoczyc w kokosie.Tak samo postąpic przy masie waniliowej tylko obtaczamy w orzechach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne