Ciasteczka karmelowe

Ciastka karmelowe to świetna przekąska dla dorosłych i dla dzieci. Wspaniale chrupią i niebiańsko pachną. Świetnie sprawdzają się na podwieczorek w rodzinnym gronie a zapakowane w ozdobne pudełko będą smacznym prezentem. Wypróbujcie przepis na ciasteczka karmelowe.

ciastkakarmel

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
20.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 175 głosów)

Składniki:

  • soda
  • 1 kilo mąki
  • 4 sztuki jajek
  • 1/2 mleka
  • karmel
  • cukierki do ozdabiania
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • i oczywiście 2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem
  • ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.. Dodać jajko i wymieszać krótko mikserem.3. Do mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę,. Dodajemy karmel.4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z karmelem i wymieszać mikserem
  • aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące
  • dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki.Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki
  • obtaczać w cukrze i układać je na blaszce do pieczenia
  • lekko spłaszczać . Blaszka powinna być 6. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia. Smacznego :)

Kalorie: 20.00

Porady

Można dodać mniej cukru. Karmel można też wykonać własnoręcznie i użyć do przygotowywania domowych ciastek. 

Zobacz przepis na: ciasteczka maślane

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy