Ciasteczka francuskie z serem

idealne do piwka lub barszczyku:)

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego 275 gram
  • 3 łyżki drobno startego sera żółtego np. Gouda lub parmezan
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka smietany
  • Mak lub sezam do oprószenia
  • Żółtko roztrzepać ze smietaną.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Blachę wysłać brązowym papierem do pieczenia
  • Ciasto rozwinąć. Na połowie ciasta rozsypać ser i przykryć resztą ciasta, dociskając widelcem brzegi.
  • Posmarować żółtkiem ze smietaną. Posypać makiem lub sezamem.
  • Kroić kwadraty lub prostokąty, każdy brzeg docisnąć ponownie widelcem i ułożyć na blasze.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 15 minut.
  • Idealne do piwka lub barszczyku
  • Pomysł na te ciasteczka znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.
  • Ja zamiast wody do żółtka dodałam smietanę a zamiast parmezanu drobno starłam Goudę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy