Chutney jabłkowy

pyszny jako dodatek do mięs

Sosy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 181 głosów)

Składniki:

  • 16 dużych kwaskowatych jabłek,
  • 50 g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego,
  • 0,5 l octu winnego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • Pół kilo brązowego cukru,
  • 50 g gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • Ćwierć kilo rodzynek,
  • 50 g siekanych migdałów.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia 20 min., mieszając często drewniana łyżka. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.
  • Doskonałe do pieczeni i innych mięs J

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy