Chrzan tarty z dodatkami

ostry i pachnący aż kręci z nosie - idealny dodatek do wielkanocnych mięs, pasztetów czy jajek

SosyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 170 głosów)

Składniki:

  • 3-4 korzenie chrzanu - kupując zwróćmy uwagę aby był świeży, jędrny i nie miał uszkodzeń spowodowanych działalnością owadów
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2-3 łyżkach ciepłej wody)
  • do smaku: cukier, szczypta soli
  • 0,5-1 szkl. dobrej, wiejskiej śmietany
  • 1 duże, winne jabłko

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Moja Babcia miała swój sposób na tarcie chrzanu - wkładała go najpierw, w całości, na kilka godzin do zamrażarki a dopiero później ścierała. Zmrożony dużo łatwiej zetrzeć i nie szczypie tak bardzo w oczy, spróbujcie sami!
  • Korzenie chrzanu trzeba cienko obrać, łatwo to zrobić obieraczką do warzyw. Ścieramy go na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem albo kwaskiem cytrynowym aby nie ściemniał. Doprawiamy też cukrem i szczyptą soli. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoja i szczelnie zakręcamy aby nie wietrzał. Śmietanę dodajemy, ilość w/g upodobania, przed podaniem. Do tartego chrzanu możemy także dodać starte na tarce jabłko (bez skórki).
  • Chrzan możemy przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, od kilku do kilkunastu dni. Podajemy do mięs pieczonych, wędlin, jaj, ryb...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy