chrusty, faworki....

na tlusty czwartek

DeseryfaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 166 głosów)

Składniki:

  • 450 gram mąki
  • 4 żółtka
  • 4-5 łyżek śmietany 12%
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • do miski przesiać mąkę
  • dodać żółtka
  • szczyptę soli
  • spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować
  • składać
  • ubijamć wałkiem i tak kilkakrotnie. robimy to po to
  • aby w ciasto wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Takie zmęczone ciasto owijamy ponownie w folię i odkładamy tym razem do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron
  • na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym i posypać obficie cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy