"CHRUSTOWE" RÓŻE

Faworki robię co rok, ale dopiero dziś pierwszy raz wypróbowałam róże. Rewelacja! :)

Dodany przez:

"CHRUSTOWE" RÓŻE

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • olej
  • cukier puder
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek, jajka, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, śmietany, octu i soli zagniatamy ciasto. Jeśli cistao będzie za rzadkie możemy dodać więcej mąki, jesli za suche - więcej śmietany albo jajek.
  2. Po wyrobieniu ciasto trzeba jeszcze przez kilka minut bić wałkiem, by nabrało jedwabistej konsystencji. Następnie ciasto wkładamy np. do miseczki nakrywamy talerzykiem i wkładamy na ok. 1h do lodówki.
  3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka (3 kółeczka o różnej średnicy - np. 3 różne szklanki). Każde kółeczko nacinamy na brzegach z czterech stron, a następnie składamy po 3 kółeczka, jedno na drugim (od największego do najmniejszego na samej górze, tak aby porozcinane brzegi nie nachodziły na siebie). Poszczególne kółka sklejamy na środku białkiem i przyciskamy mocno palcem od góry.
  4. Smażymy w głebokim,mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (tak samo jak faworki).
  5. Wykładamy, posypujemy cukrem pudrem i na samej górze dekorujemy kleksem z dżemu.
przekąska kolacja deser dla dzieci Dżem faworki karnawał chrust ostatki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze