chrust stary przepis

Ten przepis jest bardzo stary ale sprawdzony. W okresie karnawału robię faworki nawet 10 razy.

Deseryciastkafaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Składniki:

  • 3 czubate szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
  • planta lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1 ) Mąkę przesiać na stolnicę.
  • 2) W mące zrobić dołek wbić żółtka, wlać spirytus i śmietanę .
  • 3) Dodać sól, cukier i zarobić ciasto.
  • 4) Ciasto bić drewnianym wałkiem przez 15 minut aż bedzie gładkie, lśniące i z pęcherzykami powietrza.
  • 5) Dokładne wybijanie ciasta powoduje że chrust jest bardzo kruchy i wczasie smażenia ma dużo pęcherzyków.
  • 6) Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić radełkiem lub nożem w kwadraty. W każdym kwadracie zrobić nacięcie i przez taka dziurkę przewinąć jeden kawałek ciasta.
  • 7) W dużym płaskim rondlu lub gęsiarce rozgrzać tłuszcz i wrzucić plasterek surowego ziemniaka,jeśli się zarumieni mozna smażyć
  • 8) Chust osączać na papierowym ręczniku, układać na półmisku i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
  • 9) Jeżeli ktoś nie lubi sztucznego cukru waniliowego może nasypać cukier do słoiczka i dodac 2 laski wanili po tygodniu cukier waniliowy jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy