Chrust czyli faworki Pyzy
Chrust czyli faworki Pyzy - Przepis na Chrust czyli faworki PyzyRobię je bardzo rzadko, ale przepis sprawdzony a chruściki wychodzą bardzo kruche i pyszne :-)
Składniki:
- 2-2,5 szkl. mąki pszennej zwykłej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny (dałam Palmę)
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- 0,5 szkl. kwaśnej
- gęstej śmietany
- do smażenia: ok. 1 kg smalcu ew. oleju
- do posypania : cukier puder
- trochę mąki do podsypywania przy wałkowaniu
Rodzaj diety:
Okazje:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Do miski przesiać mąkę (nie wsypuję od razu całej mąki ponieważ jej ilość w cieście zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany)z cukrem pudrem i solą
- dodać miękką margarynę
- rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami tak
- aby nie było większych grudek. Następnie wbić jajka
- dodać śmietanę
- wlać spirytus i zagnieść szybko ciasto - składniki mają się tylko połączyć a ciasto powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Jeśli jest zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków (koleżanka tak zrobiła bo nie chciało jej się brudzić maszynki). Po takim przemieleniu ciasto jest wystarczająco napowietrzone i możemy przystąpić do wałkowania. Ciasto dzielimy na 4-6 części
- każdą wałkujemy cienko
- bardzo cienko podsypując mąką bo się lepi i radełkiem albo nożem kroimy na paski szer ok.3 cm i dł. ok.10cm lub dłuższe. Każdy pasek nacinamy wzdłuż
- m/w na środku na dł.1-2 cm i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. W szerokim rondlu roztapiamy smalec (ja zawsze smażę je na smalcu) albo rozgrzewamy olej. Powinien być bardzo gorący - aby sprawdzić czy jest dobry możemy wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie od razu to tłuszcz jest gotowy.
- Kiedy smalec się nagrzeje kładziemy luźno faworki otrzepując je wcześniej z nadmiaru mąki
- po kilka sztuk w jednej partii bo bardzo rosną
- i smażymy na złoto z obu stron. Przewracać można np. widelcem. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W taki sposób smażymy kolejne partie aż do wyczerpania ciasta. Kiedy nieco ostygną oprószamy je cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu chrusty - moja rodzina nie może się im oprzeć! Najlepsze na Tłusty Czwartek.
Faworki / Chrust
Czas przygotowania:
60 min.

rozpływają się w ustach!
Faworki czyli chrusty
Czas przygotowania:
30 min.

Chrupiące zawijaski w sam raz na Tłusty czwartek!
" Esy Floresy - czyli chrust lany "
Czas przygotowania:
60 min.

Chrust inaczej zwany faworkami, wczoraj smażony, dziś pozostało po nim miłe wspomnienie :-)
Chrust
Czas przygotowania:
30 min.

Faworki bezglutenowe
Faworki bezglutenowe
Czas przygotowania:
80 min.

kluchy ziemniaczane z aromatycznym farszem, takie swojskie jadło
Pyzy Pyzy, oczywiście z grzybami
Czas przygotowania:
120 min.

Faworki-osłoda na koniec karnawału.
Faworki
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
40 min.

Przepis na pyzy ziemniaczane to jedna z tradycyjnych receptur przygotowywanych w wielu domach. Pyzy domowe to danie, które od wielu lat smakuje wszystkim pokoleniom. Jak zrobić dobre pyzy ziemniaczane? Ile gotują się pyzy? Z czym je podawać? Zobaczcie nasz prosty przepis do klasyczne kluski ziemniaczane, które można podać w wielu odsłonach.