Chrust

Chrust inaczej zwany faworkami, wczoraj smażony, dziś pozostało po nim miłe wspomnienie :-)

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajko i żółtka, wsypujemy cukier puder, sól, dolewamy jogurt naturalny i wódkę.
  2. Miksujemy składniki razem ok. 1 minuty.
  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło i siekamy razem nożem.
  4. Dodajemy zmiksowane jajka i zagniatamy jedwabiste i giętkie ciasto. Im dłużej zagniatamy, tym lepiej. Ja gniotłam ok. 15 minut. W czasie zagniatania uderzamy kilka razy ciasto mocno wałkiem.
  5. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego, żeby nie wyschło i dajemy mu odpocząć ok. 15 minut.
  6. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy ( ok. 1 mm lub cieniej ). Wycinamy prostokąty ( ok. 3 cm na 8 cm ), w każdym robimy nacięcie pośrodku i jeden z końców prostokąta przewlekamy przez to nacięcie. Formujemy ładne i kształtne faworki.
  7. Chrust smażymy na rozgrzanym ogniu z dwóch stron do momentu nabrania rumianego koloru. Wyciągamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  8. Po ostygnięciu posypujemy chrust cukrem pudrem.
  9. Smacznego :-)
  10. Ważne jest, żeby podczas wałkowania ciasta nie podsypywać mąką, gdyż jej nadmiar bardzo szybko się przypala podczas smażenia.
przekąska deser dla dzieci faworki tłusty czwartek chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze