4.5 (148)
Róże karnawałowe przygotowywane są z ciasta na faworki, ale robią o wiele większe wrażenie od dobrze nam znanej wersji. Mają finezyjny kształt, są wykończone konfiturą i obficie oprószone cukrem pudrem, do tego przyjemnie chrupią. Wizualnie przypominają zmrożone zimowe kwiatki. Róże karnawałowe to typowo polski przysmak, o którym warto sobie przypomnieć, szczególnie w tłusty czwartek. Na pewno trzeba się spieszyć z ich jedzeniem, bo znikają z talerza w mgnieniu oka.
mąka pszenna 300 g
żółtko 4 szt.
cukier 3 g
sól 3 g
spirytus 15 ml
kwaśna śmietana 30 g
konfitura różana 100 g
cukier puder 25 g
olej 1 l
Przygotowanie: szykujemy okrągłej wielkości akcesoria, które posłużą do wycinania róż karnawałowych, mogą to być szklanki o różnej średnicy (szklanka, literatka, kieliszek) lub wykrawacze do ciastek. Ponadto wyjmujemy też składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Składniki na ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, spirytus (lub wódkę, rum, a nawet ocet 6%) i śmietanę. Zagniatamy ręcznie, aż ciasto będzie jednolite.
ZjedzPięknie
Ubijanie: z ciasta formujemy kulę i przekładamy na stolnicę. Następnie uderzamy je wałkiem z każdej strony, i zagniatamy, dzięki temu jest odpowiednio napowietrzone, a róże wyjdą lekkie i chrupiące. Proces powtarzamy przez mniej więcej 10–15 min.
ZjedzPięknie
Wycinanie: odrywamy kawałek ciasta faworkowego i kładziemy je na czystym blacie lub stolnicy, na powierzchni podsypanej mąką. Resztę zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką bawełnianą, żeby nie obeschło. Pierwszą partię wałkujemy na cienki placek (ok. 2 mm) i wycinamy równą ilość kółek różnej wielkości.
ZjedzPięknie
Formowanie: z wyciętych kółek robimy róże karnawałowe. Każdy kawałek nacinamy na brzegu w kilku miejscach. Układamy jeden na drugim, zaczynąjąc od największego, mocno dociskamy środek. Można zrobić to patyczkiem, powstanie wtedy niewielka dziurka. Jeśli się obawiamy, że zespojenie może puścić, można poszczególne warstwy przesmarować rozbełtanym białkiem jajka.
ZjedzPięknie
Smażenie: w garnku rozgrzewamy olej (może też być smalec). Partiamy wkładamy do niego róże z ciasta, dołem (najmniejszym kółkiem) w stronę dna garnka. Smażymy do zrumienienia z każdej strony. Gotowe wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstawiamy do wystygnięcia.
ZjedzPięknie
Smażenie: na przestudzone róże karnawałowe nakładamy porcję konfitury różanej (może też być śliwkowa, wiśniowa lub malinowa). Wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem.
ZjedzPięknie
Porady
- W szybszej wersji możemy przygotować róże karnawałowe z ciasta francuskiego, które pieczemy w piekarniku w 190°C przez 15 minut. Takiego ciasta nie trzeba ubijać, natomiast wycinanie ciastek wygląda w taki sam sposób, a konfiturą nadziewamy już po upieczeniu.
- W mniej kalorycznej wersji zrobimy również róże karnawałowe z piekarnia z podstawowego przepisu na kruche ciasto. Etap ubijania ciasta wałkiem tutaj również pomijamy. Pozostałe kroki postępowania są takie same, z tą różnicą, że te ciastka wsadzamy do piekarnika na 25 min.