Chruściki

Ulubione ciastka z dzieciństwa.

Dodany przez:

Chruściki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
19 porcji
Ocena:

(średnia 3.11 z 9 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka wódki
  • szczypta soli
  • 500 ml oleju
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Mąkę,żółtka,śmietanę,wódkę i sól wymieszać ze sobą i wyrabiać ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować cienko.
  3. Wycinać romby i na każdym zrobić rozcięcie. Jeden róg przeplatać przez dziurkę i wywijać na drugą stronę.
  4. Do garnka wlać olej i dobrze rozgrzać. Wrzucać po kilka chruścików i smażyć z każdej strony na brązowo.
  5. Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz.
  6. Posypać obficie cukrem pudrem.
ciasta przekąska deser dla dzieci tłusty czwartek karnawał chrusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze