Chruściki

Ulubione ciastka z dzieciństwa.

CiastaDeseryfaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.31 z 156 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka wódki
  • szczypta soli
  • 500 ml oleju
  • cukier puder

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę,żółtka,śmietanę,wódkę i sól wymieszać ze sobą i wyrabiać ciasto.
  • Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować cienko.
  • Wycinać romby i na każdym zrobić rozcięcie. Jeden róg przeplatać przez dziurkę i wywijać na drugą stronę.
  • Do garnka wlać olej i dobrze rozgrzać. Wrzucać po kilka chruścików i smażyć z każdej strony na brązowo.
  • Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć tłuszcz.
  • Posypać obficie cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy