Chrupiące rösti z parmezanem

Szwajcarskie placki ziemniaczane z parmezanem.

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 75 dag kartofli sałatkowych
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka igieł świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 dag parmezanu w kawałku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Blachę wykładamy pergaminem.
  2. Kartofle obieramy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce, odciskamy starannie w ściereczce kuchennej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
  3. W misce mieszamy z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem.
  4. Wykładamy na blachę w małych porcjach, zachowując odstępy i formując placuszki o grubości ok. 1 cm. Pieczemy ok. 20 min, aby dość mocno się przyrumieniły.
  5. Parmezan ścieramy na grubej tarce.
  6. Posypujemy rösti parmezanem i pieczemy jeszcze ok. 5 min, aż ser się rozpuści.
  7. Podajemy gorące.
  8. Żeby rösti pozostały ciepłe, najlepiej włożyć je do lekko rozgrzanego piekarnika. Układamy je na podgrzanym talerzu, wkładając pomiędzy kolejne warstwy papier śniadaniowy lub papier do wypieków. Pozostaną wówczas chrupiące. W ten sam sposób możemy utrzymać w cieple placki ziemniaczane i naleśniki.
  9. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Wskazówki

Zobacz przepis: Lazania parmigiana

placki ziemniaczane parmezan rosti
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy