Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Pyszne placki ziemniaczane z sosem koperkowym :)

Dania główneplacki ziemniaczanesos koperkowy

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 186 głosów)

Składniki:

  • - ziemniaki 1 kg
  • - cebula 1 szt.
  • - jajka 1 szt.
  • - mąka 2 łyżki
  • - sól, pieprz do smaku
  • - olej do smażenia
  • - sos koperkowy

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym.
  • Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.
  • Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy