Chrupiące macki ośmiornicy a’la Vanek

Chrupiąca panierowana ośmiornica.

Dodany przez:

Chrupiące macki ośmiornicy a’la Vanek

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • Mrożona ośmiornica 400g,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 suszonych goździków,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • Sok z 1 połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki,
  • Mąka pszenna-do panierowania,
  • Do podania:
  • Ryż,
  • Sos tajski: słodko-pikantny.

Przygotowanie

  1. 1) Gotujemy ośmiornicę z listkami laurowymi, goździkami, zielem angielskim przez 50 minut,
  2. 2) Po ostygnięciu kroimy tak aby otrzymać pojedyńcze macki,
  3. 3) Mieszamy z czarnym pieprzem, papryką i sokiem z cytryny,
  4. 4) Natępnie zanurzamy w rozmąconym jajku i panierujemy w mące,
  5. 5) Smażymy na glębokim tłuszczu do zarumienienia panierki,
  6. 6) Na papierowym ręczniku odsączamy z nadmiaru tłuszczu,
  7. 7) Podajemy z ryżem i sosem śłodko-pikantnym.
ryby obiad przekąska kolacja ośmiornica goździki hiszpańska wędzona papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze