Chrupiące macki ośmiornicy a’la Vanek

Chrupiąca panierowana ośmiornica.

Przekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Składniki:

  • Mrożona ośmiornica 400g,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 suszonych goździków,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • Sok z 1 połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki,
  • Mąka pszenna-do panierowania,
  • Do podania:
  • Ryż,
  • Sos tajski: słodko-pikantny.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1) Gotujemy ośmiornicę z listkami laurowymi, goździkami, zielem angielskim przez 50 minut,
  • 2) Po ostygnięciu kroimy tak aby otrzymać pojedyńcze macki,
  • 3) Mieszamy z czarnym pieprzem, papryką i sokiem z cytryny,
  • 4) Natępnie zanurzamy w rozmąconym jajku i panierujemy w mące,
  • 5) Smażymy na glębokim tłuszczu do zarumienienia panierki,
  • 6) Na papierowym ręczniku odsączamy z nadmiaru tłuszczu,
  • 7) Podajemy z ryżem i sosem śłodko-pikantnym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy