Chrupiące kokosanki

Chrupiące, łatwe w przygotowaniu ciasteczka kokosowe.

Deserykokosanki

Czas przygotowania:
25 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 30 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag twardej czekolady najlepiej deserowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło stopić , nieco wystudzić a następnie zmiksować z masą jajeczną. Wsypać wiórki, całość dokładnie wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dwiema łyżeczkami nakładać małe porcje masy ( o średnicy ok. 3cm ). Jeśli porcje ciasta byłyby nieforemne, zwilżonymi dłońmi poprawić ich kształt.
  • Piec ok.12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C Wyjąć i wystudzić.
  • Czekoladę połamać na kawałki, 2/3 stopić  w kąpieli wodnej. Potem dołożyć resztę tabliczki, mieszać, aż cała czekolada się roztopi.
  • Połowę ciasteczek zanurzyć w płynnej czekoladzie. Odłożyć do zakrzepnięcia, najlepiej na ruszcie kuchennym. Pozostałe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
  • Ciasteczka można także upiec z kolorowych wiórków.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy