Orzechowa tarta

Ocena:

4.46 (142)

  • 55 min.
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godz.
Pieczenie: 50-55 min
Porcja: 420 kcal

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki białego wina lub octu owocowego
  • 15 dag orzechów makadamia lub brazylijskich
  • 15 dag orzeszków pekan
  • czubata łyżka masła
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • cukier puder do posypania

Orzechowa tarta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę (2 łyżki odłożyć), cukier, sól posiekać z margaryną. Dodać ocet lub wino i 6 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1/2 cm. Foremkę do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć ciastem, dobrze docisnąć. Wystające skrawki odkroić.
  • Krem: orzechy dość grubo posiekać. Masło stopić. Zmiksować jajko i żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodać najpierw miód i płynne masło, potem orzechy, wymieszać.
  • Orzechowy krem rozsmarować na cieście.
  • Piec 50?55 minut w piekarniku o temperaturze 160 C.
  • Tartę przestudzić, wierzch posypać przez sitko cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne