Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godz.
Pieczenie: 50-55 min
Porcja: 420 kcal
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki białego wina lub octu owocowego
15 dag orzechów makadamia lub brazylijskich
15 dag orzeszków pekan
czubata łyżka masła
torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
jajko
2 żółtka
1/2 szklanki płynnego miodu
cukier puder do posypania
Orzechowa tarta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę (2 łyżki odłożyć), cukier, sól posiekać z margaryną. Dodać ocet lub wino i 6 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1/2 cm. Foremkę do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć ciastem, dobrze docisnąć. Wystające skrawki odkroić.
Krem: orzechy dość grubo posiekać. Masło stopić. Zmiksować jajko i żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodać najpierw miód i płynne masło, potem orzechy, wymieszać.
Orzechowy krem rozsmarować na cieście.
Piec 50?55 minut w piekarniku o temperaturze 160 C.
Tartę przestudzić, wierzch posypać przez sitko cukrem pudrem.