Chrupiąca golonka

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 2 godziny Porcja: 680 kcal

Dodany przez:

Chrupiąca golonka

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
680 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe (po 80 dag)
  • łyżka smalcu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 250 ml ciemnego piwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Niemcy
  2. Mięso przerąbać, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebule obrać, pokroić w kostkę. czosnek obrać, posiekać. Natkę umyć, osuszyć, listki oderwać. Smalec rozgrzać w brytfannie. Wrzucić cebulę, czosnek, kminek, natkę. Włożyć mięso, wlać odrobinę wody.
  3. Piec pod przykryciem 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem.
  4. Zdjąć pokrywkę, naciąć skórę w kratkę i zwiększyć temp. do 200°C. Piec jeszcze 30 min, polewając piwem.
  5. Sos można odtłuścić, przetrzeć przez sito i zagotować. Ewentualnie dolać piwa, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyluzować i podawać z sosem.
mięso obiad golonka niemcy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze