Choinka żurawinowo-marcepanowa

Ta choinka jest piękna i pyszna. I mimo, że wymaga nieco pracy, nie wahamy się ani sekundy - w te święta także pojawi się na naszym stole!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 275 ml tłustego mleka
  • 5 dag masła, pokrojonego w kostkę
  • 45 dag mąki
  • torebka suszonych drożdży (7 g)
  • 5 dag cukru trzcinowego + 3 łyżki
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smarowania
  • 20 dag masy marcepanowej
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 10 dag świeżych żurawin
  • 10 dag suszonych żurawin + łyżka
  • 5 dag pistacji, posiekanych
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy w garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, wprowadzamy mleko w wir, aby ułatwić stopienie się masła. Odstawiamy, aby trochę ostygło. Mąkę mieszamy z drożdżami, 5 dag cukru, cynamonem i szczyptą soli. Przestudzone mleko dolewamy do suchych składników i łączymy, aby uzyskać lepkie ciasto.
  2. Wyjmujemy na powierzchnię roboczą i zagniatamy przez 10 min ręcznie lub przez 5 min w mikserze, aż będzie gładkie i rozciągliwe. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez 1–2 godz., aż podwoi objętość. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy na lekko wypolerowaną powierzchnię roboczą i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm.
  3. Marcepan rozkruszamy na powierzchnię ciasta, rozsypujemy skórkę pomarańczową, świeże żurawiny i 3/4 suszonych, 1/2 pistacji i 3 łyżeczki cukru. Łapiemy dłońmi dłuższy bok ciasta i zwijamy roladę, przyklejając do nadzienia i zaciskając ciasto na drugim końcu, aby uszczelnić otwartą krawędź. Za pomocą dużego, ostrego noża kroimy roladę na 12 równych kawałków.
  4. Ustawiając je wszystkie pionowo, układamy na blasze do pieczenia w kształt choinki (na środku jedna nad drugą – jako pień, następnie poziomo 4, 3, 2 i 1 bułeczka), pozostawiając tyle przestrzeni pomiędzy każdą bułką, aby spokojnie wyrosły, ale na koniec się zetknęły. Upewnijmy się, że miejsce sklejenia każdej bułeczki znalazło się w miejscu, w którym po wyrośnięciu zetknie się z inną bułką, aby po upieczeniu się nie rozwinęły.
  5. Choinkę przykrywamy natłuszczoną folią i odstawiamy na 30–40 min lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość. Pieczemy 20–22 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Podczas gdy choinka się piecze, dżem morelowy mieszamy z 2 łyżeczkami wody, podgrzewamy, a następnie odstawiamy, aby trochę ostygł. Cukier puder mieszamy ze sporą ilością soku pomarańczowego, aby uzyskać gęsty lukier, przenosimy go do małego jednorazowego plastikowego worka.
  6. Pozostałe pistacje spryskujemy złotym sprayem. Kiedy choinka się upiecze, pozostawiamy ją do ostygnięcia na 15 min. Całość smarujemy roztopioną glazurą dżemu morelowego. W torebce z lukrem odcinamy róg i dekorujemy wypiek cienką stróżką lukru. Posypujemy pozłacanymi pistacjami i suszonymi żurawinami. Choinkę możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. trzy dni.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Boże Narodzenie deser ciasto Święta choinka choinki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy