Choinka żurawinowo-marcepanowa

Ta choinka jest piękna i pyszna. I mimo, że wymaga nieco pracy, nie wahamy się ani sekundy - w te święta także pojawi się na naszym stole!

CiastaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Składniki:

  • 275 ml tłustego mleka
  • 5 dag masła
  • pokrojonego w kostkę
  • 45 dag mąki
  • torebka suszonych drożdży (7 g)
  • 5 dag cukru trzcinowego + 3 łyżki
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smarowania
  • 20 dag masy marcepanowej
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 10 dag świeżych żurawin
  • 10 dag suszonych żurawin + łyżka
  • 5 dag pistacji
  • posiekanych
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag cukru pudru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzewamy w garnku
  • ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło
  • wprowadzamy mleko w wir
  • aby ułatwić stopienie się masła. Odstawiamy
  • aby trochę ostygło. Mąkę mieszamy z drożdżami
  • 5 dag cukru
  • cynamonem i szczyptą soli. Przestudzone mleko dolewamy do suchych składników i łączymy
  • aby uzyskać lepkie ciasto.
  • Wyjmujemy na powierzchnię roboczą i zagniatamy przez 10 min ręcznie lub przez 5 min w mikserze
  • aż będzie gładkie i rozciągliwe. Wkładamy do natłuszczonej miski
  • przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez 1–2 godz.
  • aż podwoi objętość. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy na lekko wypolerowaną powierzchnię roboczą i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm.
  • Marcepan rozkruszamy na powierzchnię ciasta
  • rozsypujemy skórkę pomarańczową
  • świeże żurawiny i 3/4 suszonych
  • 1/2 pistacji i 3 łyżeczki cukru. Łapiemy dłońmi dłuższy bok ciasta i zwijamy roladę
  • przyklejając do nadzienia i zaciskając ciasto na drugim końcu
  • aby uszczelnić otwartą krawędź. Za pomocą dużego
  • ostrego noża kroimy roladę na 12 równych kawałków.
  • Ustawiając je wszystkie pionowo
  • układamy na blasze do pieczenia w kształt choinki (na środku jedna nad drugą – jako pień
  • następnie poziomo 4
  • 3
  • 2 i 1 bułeczka)
  • pozostawiając tyle przestrzeni pomiędzy każdą bułką
  • aby spokojnie wyrosły
  • ale na koniec się zetknęły. Upewnijmy się
  • że miejsce sklejenia każdej bułeczki znalazło się w miejscu
  • w którym po wyrośnięciu zetknie się z inną bułką
  • aby po upieczeniu się nie rozwinęły.
  • Choinkę przykrywamy natłuszczoną folią i odstawiamy na 30–40 min lub do momentu
  • gdy podwoi swoją objętość. Pieczemy 20–22 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Podczas gdy choinka się piecze
  • dżem morelowy mieszamy z 2 łyżeczkami wody
  • podgrzewamy
  • a następnie odstawiamy
  • aby trochę ostygł. Cukier puder mieszamy ze sporą ilością soku pomarańczowego
  • aby uzyskać gęsty lukier
  • przenosimy go do małego jednorazowego plastikowego worka.
  • Pozostałe pistacje spryskujemy złotym sprayem. Kiedy choinka się upiecze
  • pozostawiamy ją do ostygnięcia na 15 min. Całość smarujemy roztopioną glazurą dżemu morelowego. W torebce z lukrem odcinamy róg i dekorujemy wypiek cienką stróżką lukru. Posypujemy pozłacanymi pistacjami i suszonymi żurawinami. Choinkę możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. trzy dni.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy