Chłodnik z botwinki

Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 270 kcal

Zupychłodnikbotwinka

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
270.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 194 głosów)

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml maślanki
  • 1/2 l bulionu jarzynowego
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.
  • Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.
  • Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
  • Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.

Kalorie: 270.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy