Chłodnik z botwinką :

Doskonały akurat na upały .

Zupychłodnikbotwinka

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki ( ja używam wszystkich malutkich buraczków , wszystkich łodyżek i
  • tylko 1/3 liści )
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka ( dużego ) kopru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duży jogurt gęsty
  • 1 mała śmietana kwaśna
  • ¾ szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • barszcz czerwony w proszku ( ja używam Winiar )
  • cukier

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Botwinkę umyć i drobno pokroić( buraczki utrzeć na grubej tarce jarzynowej ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim botwinkę przez 5 minut mieszając .Zalać wodą i gotować 15 minut na małym gazie. Ostudzić .
  • Na grubej tarce jarzynowej utrzeć rzodkiewki, ogórki ( ze ściętymi końcami , nie obranymi ) .Pokroić drobno szczypiorek i koper.
  • Ugotować na twardo jajka, ostudzić , obrać , pokroić w ósemki.
  • Wymieszać śmietanę , jogurt, ugotowaną botwinkę ( razem z wodą w której się gotowała ), szczypior, koper, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem, cukrem , barszczem czerwonym w proszku .
  • Wstawić do lodówki  na 2 godziny - mocno schłodzić .
  • Podawać w miseczkach wkładając do nich kawałki jajek . Osobno podać ugotowane  okraszone smażoną wędzonką i posypane koprem gorące ziemniaczki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy