Chłodnik z arbuzem i fetą

Przepis na chłodnik z arbuzem i fetą

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg arbuza
  • 75 dag truskawek
  • 1/2 l białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • miód
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • kilka liści mięty
  • balsamico
  • 20 dag sera feta bez dodatków
  • garść niesolonych pistacji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z arbuza usuwamy pestki, miąższ kroimy, truskawki czyścimy, razem wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy winem, sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki miodu, obrany i pokrojony imbir, większość mięty i kilka kropel balsamico,
  • miksujemy na gładki mus. Próbujemy i dosmaczamy miodem i sokiem z cytryny według uznania, schładzamy przynajmniej 3 godz. Rozlewamy, na każdą porcję kruszymy fetę, dajemy posiekane drobno pistacje oraz odłożoną, posiekaną miętę.
  • Feta interesująco przełamuje słodycz chłodnika, ale jeśli ktoś nie przepada za takimi kombinacjami, niech użyje grzanek zrobionych z pumpernikla obsmażonego na maśle z odrobiną miodu; warto także sięgnąć po pokruszone korzenne ciasteczka.
  • Zobacz inne przepisy:
  • Chłodnik z papryka i czosnkiem
  • Zupa z pomarańczą i kluseczkami
  • Gazpacho z balsamico
  • Zupa szparagowa z konfiturą
  • Zupa winna z cynamonem i biszkoptami

Porady

Zobacz też: minitorciki arbuzowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy