Chłodnik z arbuza i pomidora

Ocena:

4.49 (195)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chłodnik z arbuza i pomidora to prosty przepis na lekki i orzeźwiający obiad. Pełna witamin potrawa świetnie smakuje szczególnie latem. 

Składniki:

  • arbuz  1 kg

  • pomidor  1 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • limonka  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • mięta  2 gałązki

Chłodnik z arbuza i pomidora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Arbuza kroimy w kostkę i odpestkowujemy. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Arbuza, pomidora i sok z limonki blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich odrobinę oliwy i mieszamy. Do misek nalewamy chłodniku arbuzowego, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Dekorujemy listkami mięty.

Porady

Zobacz też: Chłodnik buraczkowo-malinowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne