Chłodnik z arbuzem i fetą

Przepis na chłodnik z arbuzem i fetą

Dodany przez:

Chłodnik z arbuzem i fetą

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg arbuza
  • 75 dag truskawek
  • 1/2 l białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • miód
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • kilka liści mięty
  • balsamico
  • 20 dag sera feta bez dodatków
  • garść niesolonych pistacji

Przygotowanie

  1. Z arbuza usuwamy pestki, miąższ kroimy, truskawki czyścimy, razem wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy winem, sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki miodu, obrany i pokrojony imbir, większość mięty i kilka kropel balsamico,
  2. miksujemy na gładki mus. Próbujemy i dosmaczamy miodem i sokiem z cytryny według uznania, schładzamy przynajmniej 3 godz. Rozlewamy, na każdą porcję kruszymy fetę, dajemy posiekane drobno pistacje oraz odłożoną, posiekaną miętę.
  3. Feta interesująco przełamuje słodycz chłodnika, ale jeśli ktoś nie przepada za takimi kombinacjami, niech użyje grzanek zrobionych z pumpernikla obsmażonego na maśle z odrobiną miodu; warto także sięgnąć po pokruszone korzenne ciasteczka.
  4. Zobacz inne przepisy:
  5. Chłodnik z papryka i czosnkiem
  6. Zupa z pomarańczą i kluseczkami
  7. Gazpacho z balsamico
  8. Zupa szparagowa z konfiturą
  9. Zupa winna z cynamonem i biszkoptami

Wskazówki

Zobacz też: minitorciki arbuzowe

zupa arbuz feta chłodnik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy