CHŁODNIK

Idealny na upalne dni...Ma piękny zapach świeżych warzyw,jest pełen witamin.Pycha!!!

Zupychłodnikbotwinka

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 141 głosów)

Składniki:

  • botwinka
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki
  • szczypior
  • koper
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • kwasek cytrynowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Botwinkę siekamy (buraczki kroimy w drobną kostkę) i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną kwasku cytrynowego. Gotujemy na lekkim ogniu przez 15-20 min.
  • Rzodkiewki i ogórki ścieramy na tarce. Siekamy szczypior i koper.
  • Odcedzamy i studzimy botwinkę po czym dodajemy ją do pozostałych warzyw. Mieszamy z jogurtem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Zobacz też przepis na: Chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy