Chlebki wielkanocne

Jajka wielkanocne na stół możemy podać w specjalnych chlebowych koszyczkach. Zróbmy chlebki wielkanocne!

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
18 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • masło do formy
  • 50 dag mąki
  • 0,4 dag świeżych drożdży
  • 1/4 l letniego mleka
  • 5 łyżek masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • 5 dag cukru
  • żółtko

Przygotowanie

  1. Blachę natłuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie i przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy, wlewamy mleko i mieszamy z niewielką ilością mąki. Pozostawiamy pod przykryciem przez 15 min, do wyrośnięcia. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy roztopione masło, jajko, sól, cukier i wyrabiamy twarde ciasto drożdżowe.
  2. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki o wadze 5 dag, oprószonymi mąką dłońmi formujemy najpierw kule, potem wałki o długości 50 cm. Z wałków zaplatamy warkocze i formujemy kółka (gniazdka). Możemy zapleść jedno kółko o większej średnicy, drugie o mniejszej i ułożyć mniejsze na większym, tworząc babkę.
  3. Układamy wszystko na przygotowanej blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210–230°C i pieczemy 15–20 min. Po upieczeniu, do pojedynczych gniazdek możemy włożyć pisankę.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Wielkanoc ciasto drożdżowe Chlebki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy