Domowy chleb słonecznikowy

Ocena:

4.41 (220)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 3 osób
  • średni

Chleb słonecznikowy to bardzo smaczne pieczywo. Z domowym chlebem jest tak, że kiedy już raz zaczniecie go piec, nie wrócicie do kupnego pieczywa. W naszym przepisie powstaje na bazie mieszanki mąki pszennej i żytniej, dzięki czemu jest wyjątkowo smaczny. Przypadnie do gustu każdemu. Sprawdźcie przepis na chleb słonecznikowy!

Składniki:

  • drożdże  50 g

  • słonecznik  50 g

  • mąka żytnia  180 g

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  500 ml

  • sól  1 łyżka stołowa

  • cukier  1 łyżka stołowa

Domowy chleb słonecznikowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mąki oraz ok. 70ml wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C na 10 minut. W misce przygotować mąkę z solą, dodać słonecznik. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i wyrobić mikserem na gładką masę.

    chleb-slonecznikowy
  • Krok 2:

    Ponownie wstawić do piekarnika (30 st. C) żeby chleb wyrósł w misce. Po około 20 minutach wyjąć, przełożyć ciasto do formy keksowej. W tym samym czasie nastawić piekarnik na 200 st. C. Przez czas potrzebny do rozgrzania piekarnika chleb w foremce rośnie na stole. Po uzyskaniu 200 st. C wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Wyjąć i ostudzić. Chleb słonecznikowy gotowy!

    chleb-ze-slonecznikiem

Porady

Jak w każdy przepisie, tak i w tym istotne jest jaką mąkę do chleba wybierzemy. W przepisie na nasz chleb słonecznikowy wykorzystujemy:

  • mąkę pszenną – typ 550
  • mąkę żytnią – typ 720
  • słonecznik – surowy lub uprażony
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb słonecznikowy – przepis

Przepis na chleb słonecznikowy jest stosunkowo prosty. Ciasto na chleb słonecznikowy wyrasta w piekarniku – to świetny sposób na przyspieszenie tego procesu. Jeśli jednak macie więcej czasu, możecie po prostu położyć wyrastające ciasto w ciepłym miejscu i poczekać aż wyrośnie.

Bardzo ważnym elementem chleba słonecznikowego są ziarenka słonecznika. W sklepach znajdziemy już obrane ziarna, najlepiej kupić takie które nie są uprażone czy solone. W zależności od tego, jak bardzo intensywny smak słonecznika chcecie uzyskać, możecie je uprażyć lub zostawić surowe. Uprażenie w piekarniku na blasze lub na patelni sprawi, że chleb będzie miał bardziej wyrazisty smak. Z kolei pominięcie tego procesu sprawi, że smak słonecznika w chlebie będzie bardzo delikatny. Słonecznikiem można też posypać wierzch chleba.

Chleb słonecznikowy – kalorie

Ile kalorii ma chleb słonecznikowy? W kromce chleba słonecznikowego jest około 80 kalorii. Z pewnością chleb słonecznikowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla chleba stuprocentowo pszennego. 

Chleb słonecznikowy – przepis na domowe pieczywo

Jak zrobić chleb słonecznikowy? Najlepiej upiec go w keksówce lub specjalnej formie do chleba. Jeśli jednak nie czujecie się na siłach, by zostać pełnoetatowymi domowymi piekarzami, zainwestujcie w maszynę do chleba. Taki wypiekacz wyrobi ciasto, a potem upiecze je w idealnej temperaturze. Chrupiąca skórka i miękki środek – idealny chleb słonecznikowy będzie gotowy szybciej niż myślisz!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne